Nieuws

15-08FietsBandje: winnaar bekend

FietsBandje: winnaar bekend

De beste FietsBandje-bijdrage is bekend! De winnaar van de fiets: "Een sportieve Tour de France!"

> lees meer  

08-08Vijfde dopinggeval Tour'08

Vijfde dopinggeval Tour'08

Het Franse antidopingbureau AFLD heeft bekend gemaakt dat in de Tour een vijfde renner is betrapt op dopinggebruik.

> lees meer  

30-07Riccò geeft dopinggebruik toe

Riccò geeft dopinggebruik toe

Riccardo Ricco, tweevoudig etappewinnaar, heeft toegegeven doping te hebben gebruikt tijdens de Tour de France.

> lees meer Bevat video

> augustus

> juli

> juni

 

02-07De historie van de zaak-Rasmussen

Michael Rasmussen (foto: AP)

Michael Rasmussen (foto: AP)

Lees ook

Chronologie in zaak-Rasmussen
6 juli 2007: Michael Rasmussen tekent als laatste van de deelnemers aan de Ronde van Frankrijk de antidopingverklaring van de internationale wielerunie UCI. De organisatie van de Tour had gedreigd renners die de verklaring weigerden te signeren, te weren uit de ronde.

15 juli: Rasmussen verovert met zijn zege in de achtste etappe, de zwaarste rit in de Alpen, de gele trui in de Ronde van Frankrijk.

19 juli: De Deense wielerbond blijkt Rasmussen uit de nationale selectie te hebben gezet. De coureur heeft in juni een officiële waarschuwing van de UCI gekregen, omdat hij diverse malen verzuimde aan de dopingautoriteiten te vertellen waar hij verbleef.

21 juli: De directie van de Raboploeg laat weten dat Rasmussen begin juli een boete heeft gekregen wegens nalatigheid, omdat hij drie keer een verrassingscontrole van de dopingcontroleurs had gemist. Op 29 juni ontving Rasmussen een officiële waarschuwing van de UCI.

24 juli: Rasmussen legt op de rustdag uit dat er geen waarde hoeft te worden gehecht aan de waarschuwingen die hij heeft gekregen. Hij krijgt hierbij bijval van Raboploeg-directeur Theo de Rooij en de speciaal voor hem ingevlogen advocaat Harro Knijff, die het verschil tussen een 'recorded warning' en een 'written warning' uitlegt. Rasmussen erkent wel dat hij een fout heeft gemaakt.

25 juli: Rasmussen wint de laatste zware bergetappe. 's Avonds haalt de directie van de Raboploeg de klassementsleider uit de Tour omdat de Deen tegen de leiding heeft gelogen over zijn verblijfplaats in juni. Rasmussen loog in de aanloop van de Ronde van Frankrijk tegen de UCI over de lokatie van een training. De Deen verklaarde dat hij in Mexico verbleef, maar hij oefende in werkelijkheid in Italië. Daar is hij herkend door oud-renner Davide Cassani, die dat op de Deense televisie verklaarde. Rabobank ontslaat Rasmussen op staande voet.

3 augustus: Op de dag dat de raad van bestuur van Rabobank bekendmaakt dat Peter Vogelzang de leiding krijgt over een onafhankelijk onderzoek naar de gebeurtenissen rond Rasmussen, treedt De Rooij terug als algemeen directeur van Rabo Wielerploegen BV. Na de teleurstellingen in de Ronde van Frankrijk wil De Rooij de tijd en rust nemen om zich op de toekomst te beraden.

8 november: Rasmussen belegt vier dagen voor de presentatie van het rapport door de commissie-Vogelzang een persconferentie waarin hij toegeeft te hebben gelogen over zijn verblijfplaats in juni. Wel zegt hij dat de Rabo-leiding precies wist hoe en waar hij zich op de Tour heeft voorbereid. Als reden voor zijn gelieg geeft hij huwelijksproblemen op.

12 november: De commissie-Vogelzang concludeert dat Rasmussen dit jaar nooit van start had mogen gaan in de Ronde van Frankrijk. In de ogen van de onderzoekscommissie had de directie van de Rabobank Wielerploegen genoeg informatie om de Deen uit de Tour te houden. Het besluit van algemeen directeur De Rooij om Rasmussen in de slotweek uit koers te halen, is volgens de commissie terecht. Het besluit had alleen veel eerder moeten worden genomen. De directie, en met name De Rooij, heeft de vele signalen over Rasmussen die al voor de Tour aanwezig waren, niet op de juiste waarde geschat.

17 december: Rasmussen begint een rechtszaak tegen Rabobank. De Deen schakelt de Nederlandse advocaten André Brantjes en Frank ter Huurne in om zijn ontslag aan te vechten.

8 februari 2008: De UCI vraagt de nationale bond van Monaco een tuchtzaak tegen Rasmussen te beginnen, die op een Monegaskische licentie fietst. De UCI heeft na lang onderzoek geconcludeerd dat Rasmussen doelbewust de regels heeft overtreden door onjuiste informatie te verstrekken over zijn verblijfplaatsen.

5 juni: Rasmussen houdt voor de rechtbank in Utrecht vol dat bij de Rabo-wielerploeg vrijwel iedereen wist waar hij zich had voorbereid op de Ronde van Frankrijk. De tegenpartij spreekt die bewering tegen. Kantonrechter Sap doet op 2 juli uitspraak tenzij hij door middel van een tussenvonnis om meer bewijs vraagt of getuigen oproept.

1 juli: De wielerbond van Monaco schorst Rasmussen voor twee jaar wegens het verstrekken van valse informatie over zijn verblijfplaats voor de Tour en het daarmee ontlopen van dopingcontroles.

2 juli: De rechter oordeelt dat het ontslag van Rasmussen terecht is, maar dat het niet op staande voet had mogen gebeuren omdat de feiten voor de ploegleiding eerder bekend waren. Rasmussen heeft daarom recht op 700.000 euro, betreffende twee maandsalarissen en een premie van 4 ton die hij bij Tourwinst contractueel had opgestreken.