Nieuws

15-08FietsBandje: winnaar bekend

FietsBandje: winnaar bekend

De beste FietsBandje-bijdrage is bekend! De winnaar van de fiets: "Een sportieve Tour de France!"

> lees meer  

08-08Vijfde dopinggeval Tour'08

Vijfde dopinggeval Tour'08

Het Franse antidopingbureau AFLD heeft bekend gemaakt dat in de Tour een vijfde renner is betrapt op dopinggebruik.

> lees meer  

30-07Riccò geeft dopinggebruik toe

Riccò geeft dopinggebruik toe

Riccardo Ricco, tweevoudig etappewinnaar, heeft toegegeven doping te hebben gebruikt tijdens de Tour de France.

> lees meer Bevat video

> augustus

> juli

> juni

 

04-07Vooruitblik 95ste Tour de France

De 95ste editie van de Tour de France moet als het aan organisator ASO ligt vooral herinnerd worden als een die de harten van de liefhebbers sneller deed kloppen. En dus niet, zoals in voorgaande jaren, een die besmeurd is door doping. 

Hoewel het 'd'-woord ook dit jaar vast weer op zal duiken, is de ASO er in elk geval in geslaagd een parcours uit te zetten dat afwisselend is en "spanning garandeerd tot op de Champs Élysées". 

Avontuurlijke inborst
Zo start de Tour voor het eerst sinds 1967 niet met een proloog. En de eerste week is niet zoals gebruikelijk slechts voer voor het sprintersgilde, maar lijkt ook rekening te houden met renners met een avontuurlijke inborst.

De renners hoeven dit jaar slechts 83 kilometer tegen de klok te rijden. De conclusie lijkt daarom gerechtvaardigd dat de echte klimmers in het voordeel zijn met zes bergritten, waarvan er vier een aankomst bergop hebben: Super-Besse, Hautacam, Prata Nevoso en l'Alpe D'Huez.

Op hun 3.500 km lange weg van Brest in Bretagne naar Parijs krijgen de renners eerst de Pyreneeën te verteren. Het dak van de Tour wordt in rit 16 bereikt met La Bonette-Restefon (2.802 meter).

Favorieten
Er zijn dit jaar vier grote favorieten: de Australiër Cadel Evans (vorig jaar tweede), Denis Mentsjov (de Rus stapte vorig jaar af), Alejandro Valverde (Spa) en Damiano Cunego (Ita).

David de la Fuente (Spa), Andy Schleck (Lux), Mauricio Soler (Col), Christophe Moreau (Fra) en Damiano Cunego (Ita) worden vooraf gezien als hoofdrolspelers in het bergklassement.

Dit jaar ontbreken in de strijd om de groene trui de sprintkanonnen Alessandro Petacchi, Daniele Bennati en Tom Boonen. Dat maakt de weg vrij voor Thor Hushovd, Robbie McEwen, Oscar Freire, Gert Steegmans en anderen. 

De tien Nederlanders, Martijn Maaskant (Garmin), Niki Terpstra (Milram), Steven de Jongh (Quick Step), Stef Clement Bouygues), Sebastian Langeveld, Laurens ten Dam, Pieter Weening, Joost Posthuma, Koos Moerenhout en Bram Tankink (Rabo) richten zich vooral op een dagsucces.