Nieuws

15-08FietsBandje: winnaar bekend

FietsBandje: winnaar bekend

De beste FietsBandje-bijdrage is bekend! De winnaar van de fiets: "Een sportieve Tour de France!"

> lees meer  

08-08Vijfde dopinggeval Tour'08

Vijfde dopinggeval Tour'08

Het Franse antidopingbureau AFLD heeft bekend gemaakt dat in de Tour een vijfde renner is betrapt op dopinggebruik.

> lees meer  

30-07Riccò geeft dopinggebruik toe

Riccò geeft dopinggebruik toe

Riccardo Ricco, tweevoudig etappewinnaar, heeft toegegeven doping te hebben gebruikt tijdens de Tour de France.

> lees meer Bevat video

> augustus

> juli

> juni

 

05-07Ritzege en gele trui Valverde

Alejandro Valverde heeft in Plumelec de eerste etappe van de Tour de France van 2008 gewonnen. De Spanjaard was de sterkste in een massasprint heuvelop. Philippe Gilbert werd tweede. Valverde is ook de eerste drager van de gele trui.

Voor het eerst sinds 1966 ging de Tour niet van start met een proloog, maar met een rit-in-lijn. Het venijn zat daarbij in de staart: in de laatste anderhalve kilometer liep de weg vervaarlijk op.

Bij de eerste acht aanvallers van deze Tour zaten liefst vier Fransen. Lilian Jégou (Française des Jeux), Thomas Voeckler (Bouygues), Stéphane Augé (Cofidis) en Geoffroy Lequatre (Agritubel) trokken met de drie Spanjaarden David de la Fuente (Saunier Duval), Ruben Pérez (Euskaltel) en José Luis Arrieta (AG2R) en de Duitser Björn Schröder (Milram) ten strijde. 

Vier bergjes
De acht bouwden razendsnel een voorsprong op van ruim acht minuten en konden daarna gaan strijden om de eerste bolletjestrui. Onderweg naar Plumelec kwamen vier 'bergjes' van vierde categorie tegen. Op het eerste was Schröder als eerste boven, op het tweede Voeckler, op het derde Jégou en De la Fuente op het vierde. Thomas Voeckler vergaarde onderweg de meeste bergpunten waardoor hij zondag in de bolletjestrui mag starten.

Het peloton was intussen druk doende met het verkleinen van de achterstand. De ploegen Crédit Agricole, Liquigas en Rabobank deden hierbij het meeste werk, waarbij de Nederlandse ploeg vooral vertegenwoordigd werd door Joost Posthuma.

Eerste uitvaller
Op 95 kilometer van de finish konden de Tour-volgers de eerste uitvaller noteren: de Fransman Hervé Duclos-Lassalle raakte bij een valpartij geblesseerd aan de linkerpols en moest opgeven. Bij een andere valpartij was onder anderen de Duitse kampioen Fabian Wegmann, maar hij liep daarbij geen blessure op.

Op 35 kilometer van de finish viel de kopgroep uiteen. Na een reeks demarrages bleven Jégou en De La Fuente vooraan over.

Soler onderuit
Bij een volgende valpartij was Mauricio Soler, de bergkoning van 2007 betrokken. De Colombiaan van Barloworld kon de wedstrijd licht aangeslagen voortzetten. Kort daarna, met nog zeven kilometer voor de boeg, werden Jégou en De la Fuente ingerekend.

In de zware slotkilometers kwam de eerste aanval van Romain Feillu. De Fransman werd ingehaald door de Duitser Stefan Schumacher, die op zijn beurt een ander zag langsflitsen: Kim Kirchen. De Luxemburger van Columbia leek te gaan zegevieren maar werd in de laatste rechte lijn overstoken door Valverde. Bram Tankink was, op de 61ste plaats, de beste Nederlander.