Nieuws

15-08FietsBandje: winnaar bekend

FietsBandje: winnaar bekend

De beste FietsBandje-bijdrage is bekend! De winnaar van de fiets: "Een sportieve Tour de France!"

> lees meer  

08-08Vijfde dopinggeval Tour'08

Vijfde dopinggeval Tour'08

Het Franse antidopingbureau AFLD heeft bekend gemaakt dat in de Tour een vijfde renner is betrapt op dopinggebruik.

> lees meer  

30-07Riccò geeft dopinggebruik toe

Riccò geeft dopinggebruik toe

Riccardo Ricco, tweevoudig etappewinnaar, heeft toegegeven doping te hebben gebruikt tijdens de Tour de France.

> lees meer Bevat video

> augustus

> juli

> juni

 

13-07Riccò bello!

Riccardo Riccò heeft in de eerste Pyreneeën-etappe van deze Tour zijn tweede ritzege geboekt. De Italiaan demarreerde enkele kilometers onder de top van de laatste beklimming van de dag en soleerde vervolgensnaar de finish in Bagneres. Drie dagen geleden won de kopman van Saunier-Duval ook al de rit naar Super-Besse.

Het venijn van de eerste Pyreneeën-rit zat in de staart. De klimmers keken verlekkerd uit naar twee cols van de eerste categorie (de Peyresourde en de Aspin). Na de Aspin diende er nog 26 kilometer gedaald te worden naar Bagneres-de-Bigorre. 

Peyresourde
Sebastian Lang, Aliaksandr Koetsjinski en Nicolas Jalabert, na twintig kilometer ontsnapt, bepaalden het eerste deel van de etappe. Hun maximale voorsprong bedroeg een kwartier. Tijdrijder Lang, van de Gerolsteiner-ploeg, liet zijn medevluchters op de Peyresourde achter zich en  kwam als eerste boven op die reus. In het peloton gebeurde weinig; de Euskaltel-ploeg hield de vaart er een beetje in. Met name Amets Txurruka, zaterdag nog de hele dag in de aanval, onderscheidde zich in dit werk.

Het peloton reed een aantal kilometers stapvoets om de slachtoffers van een valpartij de gelegenheid te geven tot terugkeren in de groep. Cadel Evans was bij deze val betrokken; de Australiër liep diverse schaafwonden op.

Aspin
Op de Aspin barstte de strijd in het peloton eindelijk open. Alle klassementstoppers hielden in bij een demarrage van Riccardo Riccò. De volgende die ging was Oscar Pereiro, en daarna was het de beurt aan Roman Kreuziger. Geen van allen kwamen ze ver weg, maar in de groep was nauwelijk sprake van organisatie op dat moment. De klassementstoppers leken zich stuk voor stuk met hun gedachten al bij de zware rit van maandag te bevinden.

Achter Lang reed op dat moment inmiddels een drietal: Maxime Montfort, David De la Fuente en de winnaar van de zevende etappe: Luis-Léon Sánchez. Op het moment dat De la Fuente niet langer met de andere twee mee kon, zag hij zijn kopman Riccardo Riccò langsflitsen. Diens tweede demarrage bevatte meer vuur dan de eerste. Op een kilometer van de top achterhaalde hij Lang en bovenop de Aspin bedroeg zijn voorsprong op het peloton een dikke minuut.

Tegenaanval
Een andere jonge Italiaan, Vincenzo Nibali, koos de tegenaanval en vond aansluiting bij Sebastian Lang. Maar op zestien kilometer van de finish kreeg de eerste groep dit tweetal te pakken. De voorsprong van Riccò, ook al winnaar van de zesde etappe, was op dat moment één minuut en vijftien seconden. Rabobank zette zich middels Laurens ten Dam nog even op kop van de groep, maar al snel werd duidelijk dat geen enkele ploeg wilde helpen in de jacht op de ontketende Italiaan. De Rus Vladimir Jefimkin (AG2R) soleerde naar de tweede plaats. Het peloton finishte met een achterstand van 1.18 op Riccò