Nieuws

15-08FietsBandje: winnaar bekend

FietsBandje: winnaar bekend

De beste FietsBandje-bijdrage is bekend! De winnaar van de fiets: "Een sportieve Tour de France!"

> lees meer  

08-08Vijfde dopinggeval Tour'08

Vijfde dopinggeval Tour'08

Het Franse antidopingbureau AFLD heeft bekend gemaakt dat in de Tour een vijfde renner is betrapt op dopinggebruik.

> lees meer  

30-07Riccò geeft dopinggebruik toe

Riccò geeft dopinggebruik toe

Riccardo Ricco, tweevoudig etappewinnaar, heeft toegegeven doping te hebben gebruikt tijdens de Tour de France.

> lees meer Bevat video

> augustus

> juli

> juni

 

14-07Piepoli wint op Hautacam

Leonardo Piepoli heeft de tweede Pyreneeën-etappe gewonnen. De Italiaanse klimmer versloeg op de slotklim naar Hautacam zijn Spaanse ploegmaat Juan-José Cobo in een vriendschappelijke sprint. Cadel Evans nam de gele trui over van Kim Kirchen, die veel tijd verloor. Andere verliezers van deze dag waren Alejandro Valverde en Damiano Cunego. Laurens ten Dam deed het prima: hij finishte in de sub-top.

Op het dagmenu stonden, na een lange aanloop, twee 'buitencategorie'-cols: de Tourmalet en de Hautacam. Toen het ware klimwerk aanbrak, was er sprake van één koploper: de Fransman Rémi di Gregorio was overgebleven uit een kopgroep waarin ook onder meer Oscar Freire zich bevond. De jonge Fransman kwam als eerste boven op de Tourmalet.

Valverde lost
Daarachter werd duidelijk hoe de werkelijke verhoudingen tussen de toppers waren. Alejandro Valverde moest op het einde van de klim lossen bij de overige toppers, net als Damiano Cunego. Kim Kirchen, drager van de gele trui, zat geïsoleerd en bungelde continu achteraan het eerste pelotonnetje.

Aan de voet van de slotklim, Hautacam, werd koploper Di Gregorio ingelopen. In het dal raakte hij een groot deel van zijn voorsprong kwijt doordat de CSC-ploeg in die fase het eerste peloton geweldig opgejaagd had.

Status quo
Na enkele kilometers op de Hautacam was het gedaan met Kirchen. Hij kon de andere toppers niet volgen, net als Andy Schleck. Rabo-kopman Denis Mentsjov bevond zich intussen in een continue status quo met Cadel Evans en Carlos Sastre. Deze drie hielden elkaar continu in de gaten en stonden toe dat het Saunier Duval-koppel Piepoli en Cobo ervandoor ging met Frank Schleck.

Riccardo Riccò, winnaar van de eerste Pyreneeën-rit, hield zich op in de buurt van Mentsjov. Ook Moises Dueñas en Christian Vandevelde haakten hun karretje aan.

Op dik twee kilometer van de finish kon Schleck het Saunier Duval-duo niet langer volgen. Piepoli schaarde zich door zijn zege bij het rijtje renners met etappezeges in zowel Giro, Tour als Vuelta op zak. In het algemeen klassement leidt Cadel Evans nu met één seconde voorsprong op Frank Schleck.