Nieuws

15-08FietsBandje: winnaar bekend

FietsBandje: winnaar bekend

De beste FietsBandje-bijdrage is bekend! De winnaar van de fiets: "Een sportieve Tour de France!"

> lees meer  

08-08Vijfde dopinggeval Tour'08

Vijfde dopinggeval Tour'08

Het Franse antidopingbureau AFLD heeft bekend gemaakt dat in de Tour een vijfde renner is betrapt op dopinggebruik.

> lees meer  

30-07Riccò geeft dopinggebruik toe

Riccò geeft dopinggebruik toe

Riccardo Ricco, tweevoudig etappewinnaar, heeft toegegeven doping te hebben gebruikt tijdens de Tour de France.

> lees meer Bevat video

> augustus

> juli

> juni

 

16-07Dueñas uit Tour na epo-gebruik

Moisés Dueñas Nevado (foto: Teambarloworld.com)

Moisés Dueñas Nevado (foto: Teambarloworld.com)

Audio

Lees ook

De Tour de France is opgeschrikt door een tweede dopinggeval. Na afloop van de tijdrit in Cholet op dinsdag 9 juli is de Spaanse Barloworld-coureur Moisés Dueñas positief getest op het gebruik van epo.

Barloworld heeft de 27-jarige Dueñas, die in de tijdrit de 82ste tijd noteerde en afgelopen maandag elfde werd in de bergetappe naar Hautacam, inmiddels uit de ronde gezet. De renner is door de Franse politie voor verhoor meegenomen.

Teammanager Claudio Corti van Barloworld, dat gewoon in koers blijft in de Tour, reageerde onthutst: "Dit is ongelooflijk. Ik begrijp het niet. Ik heb nog niet de tijd gehad met hem te praten."

Hotelkamers
De politie heeft ook uitvoerig de hotelkamers van Barloworld in Hotel Le Rex in Tarbes doorzocht en, zo bleek later op de dag, in de kamer van Dueñas verboden middelen gevonden. Die waren volgens de ploegleiding niet verstrekt door teamarts Massimiliano Mantovani.

"Ik heb de Franse politie gevraagd de zaak tot op de bodem uit te zoeken, zodat we alles te weten komen over wat Dueñas allemaal heeft gedaan", reageerde Corti in de middaguren. "Het lijkt erop dat hij verboden middelen bij zich had, die hij voor alles en iedereen verborgen heeft gehouden. Het team staat hier volledig buiten. Ik hoop dat de waarheid snel boven water komt."

Negentiende
Dueñas, bezig aan zijn derde Tour en negentiende in het klassement na tien ritten, maakte in 2004 zijn debuut als profwielrenner. Hij boekte in totaal vier overwinningen, waaronder het eindklassement van de Ronde van de Toekomst in 2006.

Eerder deze Tour werd Manuel Beltrán van Liquigas al op het gebruik van hetzelfde middel betrapt. Dueñas en Beltrán hebben beiden nog recht op een contra-expertise. De uitslag van hun B-staal is nog niet bekend.

Clement
Stef Clement was met zijn Franse ploeg Bouygues Telecom in hetzelfde hotel ondergebracht als Barloworld. Toen hij woensdagochtend na het verlaten van zijn hotelkamer in de lobby arriveerde, zag hij alleen maar politiemensen.

"Het was druk", vertelde de Nederlandse wielrenner een paar uur later, vlak voor de start van de elfde etappe. "We mochten nergens in of uit, voor en achter stonden auto's en bij elke deur of elk raam, alles wat maar open kon, stond een politieman. Ik zag een compleet arrestatieteam. Erg overdreven voor één persoon. Al zou hij ontsnappen, wat dan nog? Dan gaan ze hem toch zoeken?"

Clement wist in eerste instantie nog niet wat er aan de hand was. "Maar toen we in de gaten kregen dat ze niet voor onze ploeg kwamen, waren we enigszins gerustgesteld. Dat is je grootste angst: dat je zelf positief bent, terwijl je niet weet wat je hebt gedaan."