Nieuws

15-08FietsBandje: winnaar bekend

FietsBandje: winnaar bekend

De beste FietsBandje-bijdrage is bekend! De winnaar van de fiets: "Een sportieve Tour de France!"

> lees meer  

08-08Vijfde dopinggeval Tour'08

Vijfde dopinggeval Tour'08

Het Franse antidopingbureau AFLD heeft bekend gemaakt dat in de Tour een vijfde renner is betrapt op dopinggebruik.

> lees meer  

30-07Riccò geeft dopinggebruik toe

Riccò geeft dopinggebruik toe

Riccardo Ricco, tweevoudig etappewinnaar, heeft toegegeven doping te hebben gebruikt tijdens de Tour de France.

> lees meer Bevat video

> augustus

> juli

> juni

 

16-07Zege Arvesen, Moerenhout vierde

De Noor Kurt-Asle Arvesen (CSC) heeft in Foix de elfde etappe van deze Tour gewonnen. Hij klopte in de sprint drie renners die in de slotfase waren weggereden uit een kopgroep van twaalf man. Koos Moerenhout werd vierde. In het algemeen klassement veranderde bijzonder weinig.

In deze overgangsetappe lag onderweg één serieus obstakel: de Col de Portel, van de eerste categorie. De top daarvan lag op 57 kilometer van de finish.

Dozijn
Een groep van twaalf renners slaagde erin weg te rijden uit het peloton en al snel was duidelijk dat deze groep ging strijden om de ritzege. De Nederlander Koos Moerenhout (Rabobank) was erbij, net als Kurt-Asle Arvesen (CSC), Alessandro Ballan (Lampre), Alexandr Botsjarov en Dimitri Fofonov (Crédit Agricole), Martin Elmiger (AG2R), Fabian Wegmann (Gerolsteiner), Marco Velo (Milram), Benoît Vaugrenard (FDJ) en Amaël Moinard (Cofidis), Filippo Pozzato (Liquigas) en Pierrick Fedrigo (Bouygues).

Pereiro
De onbekendste man van de kopgroep, Amaël Moinard, wist op de Col de Portel weg te rijden bij zijn vluchtmakkers. Op diezelfde berg zorgde Oscar Pereiro voor de enige klassementsrenners-actie van deze etappe: de nummer zeventien van het klassement reed weg uit het peloton. Zijn maximale voorsprong op de meute bedroeg dik anderhalve minuut, maar na een uurtje aanvallen gaf hij zijn poging op. 

Moinard bouwde intussen een voorsprong op van twee minuten op de overige elf ontsnappers, maar die voelden aan dat de jonge Fransman wel eens te overmoedig bezig kon zijn. Op vier kilometer van Foix hadden ze de Cofidis-renner weer te pakken. 

Koos kapot
Meteen daarna trokken Arvesen en Elmiger door. Ballan wist het gat naar dit duo te dichten, en Koos Moerenhout volgde een kilometer verder dat voorbeeld. Maar daarbij had de Nederlander zóveel energie verspild, dat hij niet kon meesprinten om de ritzege. Moerenhout: "Het moment was dáár, maar de benen beslisten anders..."