Nieuws

15-08FietsBandje: winnaar bekend

FietsBandje: winnaar bekend

De beste FietsBandje-bijdrage is bekend! De winnaar van de fiets: "Een sportieve Tour de France!"

> lees meer  

08-08Vijfde dopinggeval Tour'08

Vijfde dopinggeval Tour'08

Het Franse antidopingbureau AFLD heeft bekend gemaakt dat in de Tour een vijfde renner is betrapt op dopinggebruik.

> lees meer  

30-07Riccò geeft dopinggebruik toe

Riccò geeft dopinggebruik toe

Riccardo Ricco, tweevoudig etappewinnaar, heeft toegegeven doping te hebben gebruikt tijdens de Tour de France.

> lees meer Bevat video

> augustus

> juli

> juni

 

20-07Zege Gerrans, Evans verliest trui

Simon Gerrans heeft in Italië de vijftiende Tour-rit gewonnen. Cadel Evans werd op de slotklim flink onder vuur genomen en verloor zijn gele trui aan Frank Schleck.

De eerste Alpen-etappe, met de Col Agnel (buitencategorie) onderweg en de beklimming naar Prato Nevoso (cat. 1) als finish, werd verreden onder regenachtige omstandigheden.

Kalmpjes aan
Egoi Martinez, Danny Pate en José-Luis Arrieta vormden het eerste kopgroepje. De drie kregen gezelschap van Simon Gerrans, waarmee de kop-groep-van-de-dag meteen een feit was. Doordat het peloton het kalmpjes aan deed, beschikte het kwartet bovenop de Col Agnel over een flinke voorsprong: veertien minuten.

Dat gat groeide in de afdaling. De Spanjaard Oscar Pereiro kwam daarin ten val, wat leidde tot een korte wapenstilstand in het peloton. De nummer 15 van het klassement werd afgevoerd met een schouderbreuk.

Valpartij
In het dal wist de Lampre-ploeg wat van de voorsprong van de vier af te rijden. Een nieuwe valpartij, waarbij onder meer Damiano Cunego betrokken was, zorgde voor een volgend oponthoud. Daardoor wisten de vier vooraan dat één van hen ritwinnaar zou gaan worden.

Op de slotklim moesten Cunego, Kirchen en Jefimkin al snel lossen bij de klassementstoppers. Het elitegroepje bestond uit tien man: de gebroeders Schleck, Sastre, Kreuziger, Kohl, Valverde, Vandevelde, Samuel Sánchez en de rivalen Evans en Mentsjov. Laatstgenoemde Rabo-kopman viel op vijf kilometer van de finish aan, wist een gat te slaan maar ging in een glibberige bocht onderuit. De Rus hervond snel aansluiting met de andere negen.

Kohl indrukwekkend
Een kilometer verder werd Evans opnieuw onder vuur genomen. De eerste keer kon de Australiër antwoorden, maar toen Sastre, Mentsjov en Kohl gingen moest hij passen. Alejandro Valverde wist het gat wel te dichten. Bernhard Kohl bleef het tempo opvoeren, waardoor Valverde en Mentsjov niet meer konden volgen. De Oostenrijker leek zich met zijn vijfde plaats te ontfermen over het geel, maar een sprint daarachter van Frank Schleck deed de trui weer naar Luxemburg verhuizen.

De ritzege was toen al naar Gerrans gegaan. De Australiër rekende in de sprint af met Martínez en Pate.