Nieuws

15-08FietsBandje: winnaar bekend

FietsBandje: winnaar bekend

De beste FietsBandje-bijdrage is bekend! De winnaar van de fiets: "Een sportieve Tour de France!"

> lees meer  

08-08Vijfde dopinggeval Tour'08

Vijfde dopinggeval Tour'08

Het Franse antidopingbureau AFLD heeft bekend gemaakt dat in de Tour een vijfde renner is betrapt op dopinggebruik.

> lees meer  

30-07Riccò geeft dopinggebruik toe

Riccò geeft dopinggebruik toe

Riccardo Ricco, tweevoudig etappewinnaar, heeft toegegeven doping te hebben gebruikt tijdens de Tour de France.

> lees meer Bevat video

> augustus

> juli

> juni

 

22-07Documentaire Jan Janssen bij de NOS

NOS Studio Sport zendt op donderdag 24 juli (21.15-22.02 uur, Nederland 3) een documentaire uit over de Tour de France van 1968.

Samen met Jan Janssen en Herman van Springel, de hoofdrolspelers van toen, wordt er vanaf de wielerbaan in Vincennes teruggekeken op die voor Nederland gedenkwaardige Tour.

Het is vandaag precies veertig jaar geleden dat Jan Janssen als eerste Nederlander de Tour de France won. De coureur uit Nootdorp reed in de laatste etappe, een tijdrit, de Belg Herman van Springel uit de gele trui.

Janssen won de rit tegen de klok, dat betekende zijn tweede ritzege in die Tour. Van Springel moest in het eindklassement uiteindelijk 38 seconden toegeven. Dit was tot 1989 het kleinste verschil waarmee een Tour de France gewonnen werd. Toen won Greg Lemond met een voorsprong van acht seconden op Laurent Fignon.

Om de mijlpaal te vieren reed de inmiddels 68-jarige Jan Janssen vandaag de laatste etappe van de Tour van 1968 nogmaals.

Zeven ritzeges in acht deelnames
Janssen kwam acht keer aan de start van de Tour. In totaal wist Janssen zeven etappes te winnen. Ook wist hij driemaal de groene trui te winnen. Verder won hij de Vuelta in het jaar voor zijn zege in de Tour. In 1964 werd Janssen wereldkampioen op de weg.