Nieuws

15-08FietsBandje: winnaar bekend

FietsBandje: winnaar bekend

De beste FietsBandje-bijdrage is bekend! De winnaar van de fiets: "Een sportieve Tour de France!"

> lees meer  

08-08Vijfde dopinggeval Tour'08

Vijfde dopinggeval Tour'08

Het Franse antidopingbureau AFLD heeft bekend gemaakt dat in de Tour een vijfde renner is betrapt op dopinggebruik.

> lees meer  

30-07Riccò geeft dopinggebruik toe

Riccò geeft dopinggebruik toe

Riccardo Ricco, tweevoudig etappewinnaar, heeft toegegeven doping te hebben gebruikt tijdens de Tour de France.

> lees meer Bevat video

> augustus

> juli

> juni

 

22-07Zege Dessel, tik Mentsjov

Cyril Dessel is winnaar geworden van de zestiende Tour-etappe. In Jausiers was hij, na twee cols van de buitencategorie te hebben bewongen, de snelste van een kopgroepje van vier man. Denis Mentsjov verloor in de afdaling naar de finish het contact met zijn concurrenten en verspeelde kostbare tijd.

Terwijl het peloton het in het eerste deel van de etappe zeer kalm aan deed, ging een groot aantal gelukzoekers in de aanval. Op de Col de la Lombarde liet Stefan Schumacher (Gerolsteiner) zijn vier vluchtmakkers achter zich: Le Mevel, Rosseler, Dumoulin en Voeckler. Daarachter reed een dertigtal renners, onder wie Jaroslav Popovitsj, Jens Voigt, Damiano Cunego, Rabo-Spanjaarden Flecha en Freire en de nummer dertien van het klassement: Tadej Valjavec.

Koploper achterhaald
Op de tweede klim van de dag, de La Bonette, begon Schumacher tijd in te leveren op de renners achter hem. Het peloton kwam op gang op het moment dat achtervolger Valjavec 'virtueel' de gele trui om de schouders had. Damiano Cunego kon de tweede groep niet volgen, toen die terrein begon te winnen op Schumacher. Op het moment dat de koploper achterhaald werd, bestond de tweede groep nog uit negen man: Popovitsj, Augustyn, Portal, Arroyo, Hincapie, Valjavec, Dessel, Casar en Sivtsov.

Elastiek
In het peloton werd het tempo bepaald door de CSC-ploeg. Christian Vandevelde, de nummer vijf van het klassement, was één van de vele renners die daarvan de dupe werden. In het elitegroepje bleven over: Mentsjov, Valverde, Evans, Kohl, Samuel Sánchez, Kirchen, Sastre en de gebroeders Schleck. Kim Kirchen hing voortdurend aan het elastiek en vlak voor de top van de col (koploper Augustyn was als eerste boven) moest ook Valverde even passen.

Mentsjov eraf
In de afdaling miste John Lee Augustyn een bocht. De Zuid-Afrikaan schoof een niet al te steile helling af maar kon, toen ook zijn fiets weer naar boven gehaald was, zijn weg vervolgen. Denis Mentsjov verloor het contact met de andere favorieten in de afdaling en vocht daarna samen met Kim Kirchen om het verschil zo klein mogelijk te houden.

Dessel wint
Vier man konden intussen gaan sprinten om de ritzege: Sandy Casar, David Arroyo, Yaroslav Popovych en Cyril Dessel. De laatste, die de aankomst zeer goed kende doordat hij als jonge jongen vaak kwam trainen in deze contreien, deed dat het best. Op de streep bleek Mentsjov even later een dikke halve minuut te hebben verloren op Evans en co.