Nieuws

15-08FietsBandje: winnaar bekend

FietsBandje: winnaar bekend

De beste FietsBandje-bijdrage is bekend! De winnaar van de fiets: "Een sportieve Tour de France!"

> lees meer  

08-08Vijfde dopinggeval Tour'08

Vijfde dopinggeval Tour'08

Het Franse antidopingbureau AFLD heeft bekend gemaakt dat in de Tour een vijfde renner is betrapt op dopinggebruik.

> lees meer  

30-07Riccò geeft dopinggebruik toe

Riccò geeft dopinggebruik toe

Riccardo Ricco, tweevoudig etappewinnaar, heeft toegegeven doping te hebben gebruikt tijdens de Tour de France.

> lees meer Bevat video

> augustus

> juli

> juni

 

22-07Ten Dam weer sterk, Mentsjov levert in

Laurens ten Dam (foto: ANP)

Laurens ten Dam (foto: ANP)

Video

Lees ook

Laurens ten Dam was ook in de tweede Alpenrit van de Ronde van Frankrijk de beste Nederlander. De Raborenner voelde zich zelfs zo sterk dat hij wel had wel meegewild toen de Luxemburger Andy Schleck ging versnellen. "Ik vroeg of ik mee mocht springen, maar ik moest bij Denis blijven. Ik voelde me goed. Hopelijk dat ik morgen wel mee mag."

Op de afdaling had Ten Dam, die uiteindelijk kopman Mentsjov toch uit het oog verloor, zich ingehouden. Hij ging aanvankelijk mee met het hoge tempo. "Maar na drie bochten zei ik: ik wil niet dood. Ik wilde 0,0 risico nemen. Risico nemen had geen enkel nut. Dat doe je alleen als je voor de overwinning rijdt." Ten Dam finishte als 38ste in Jausiers, op 6.39 van de Franse etappewinnaar Cyril Dessel.

Tijdverlies
Zo tevreden als Erik Breukink kon zijn over het rijden van debutant Ten Dam, zo verbaasd was de ploegleider geweest over het tijdverlies dat Mentsjov opliep.

Een paar stuurfoutjes in de afdaling kostte de Rus ruim een halve minuut. Hij zei het niet met zo veel woorden, maar Breukink vond dat Mentsjov de aansluiting met de andere favorieten nooit had mogen verliezen. "Het zijn seconden die in Parijs erg belangrijk kunnen zijn. In de klim daarvoor verliep alles prima. Het was verrassend dat hij het contact kwijtraakte. Dat zijn foutjes die je op zulke momenten niet mag maken.

"Ik ben niet in paniek geraakt", verklaarde Mentsjov. "Het was technisch erg moeilijk tegen de wind in. Het is jammer dat ik tijd heb verloren, maar wat had ik anders moeten doen?"

De Rabo-kopman ziet echter nog genoeg mogelijkheden om het verloren terrein weer goed te maken. "Er komt nog een tijdrit en woensdag is er ook nog een zware rit, waar ik iets van dertig seconden terug hoop te pakken. Ik voel me nog steeds sterk."

Woensdag
Breukink verwacht dat woensdag, na de rit naar l'Alpe-d'Huez, het aantal kanshebbers op de eindzege in de Tour is teruggebracht naar twee of drie. "Vandevelde is er vandaag al afgegaan, daar zullen er morgen nog wel twee of drie bijkomen."

Mentsjov zal moeten aanvallen, maar volgens zijn ploegleider kan het ook anders: "Soms kunnen coureurs het tempo niet meer volgen."

Hoeveel tijd Mentsjov - met het oog op de klus van komende zaterdag - zal moeten winnen op de Australische tijdritspecialist Cadel Evans, kan Breukink moeilijk voorspellen. "Op papier is Evans de beste tijdrijder, maar je weet het nooit. Bovendien gaat het niet alleen om hem, je hebt ook nog Frank Schleck en Carlos Sastre van CSC. Morgen gaat veel duidelijk worden."