Nieuws

15-08FietsBandje: winnaar bekend

FietsBandje: winnaar bekend

De beste FietsBandje-bijdrage is bekend! De winnaar van de fiets: "Een sportieve Tour de France!"

> lees meer  

08-08Vijfde dopinggeval Tour'08

Vijfde dopinggeval Tour'08

Het Franse antidopingbureau AFLD heeft bekend gemaakt dat in de Tour een vijfde renner is betrapt op dopinggebruik.

> lees meer  

30-07Riccò geeft dopinggebruik toe

Riccò geeft dopinggebruik toe

Riccardo Ricco, tweevoudig etappewinnaar, heeft toegegeven doping te hebben gebruikt tijdens de Tour de France.

> lees meer Bevat video

> augustus

> juli

> juni

 

23-07'Riccò betrapt door geheim molecuul'

Riccardo Riccò is betrapt op doping omdat er een geheime molecuul is verwerkt in de epo die hij heeft gebruikt. Dat zegt John Fahey, de baas van het mondiale anti-dopingbureau WADA.

De Italiaanse wielrenner won twee etappes in de Tour voordat bekend werd dat hij positief had gereageerd bij een dopingtest.

Twijfel
WADA zegt samen te hebben gewerkt met de medicijnenfabrikant Roche bij de ontwikkeling van de zogenaamde derde generatie epo. Door het inbrengen van de molecuul kan deze epo bij een dopingtest altijd worden opgespoord. "De samenwerking met Roche is weer een belangrijke stap vooruit in onze strijd tegen doping", liet Fahey weten.  

Fabrikant Roche reageerde woensdag verbaasd op de uitspraken van Fahey. "Dat van een geheim molecuul is een broodjeaapverhaal", liet een woordvoerder weten. "We kunnen geen onnodige stoffen toevoegen aan onze medicijnen. Die moeten loepzuiver zijn."

Bij de ontwikkeling van de epo heeft Roche wel contact opgenomen met WADA. "Sinds een aantal jaren doen we dat als we een medicijn ontwikkelen dat als doping kan worden gebruikt. We hebben dit keer ook een stofje beschikbaar gesteld wat achteraf kan helpen epo op te sporen. We gaan ervan uit dat dit heeft geholpen om de epo bij de renners in de Tour te traceren."

Positief
Herman Ram, directeur van de dopingautoriteit, noemt vooral de samenwerking tussen WADA en Roche positief. "Het is nu misschien onduidelijk hoever dat precies gaat omdat er twee verschillende verhalen zijn. Maar de positieve test van Ricco heeft wel gelijk succes opgeleverd. Dat is natuurlijk fantastisch."

Er zit volgens Ram wel een minpunt aan deze ontwikkeling. "Uit angst om gepakt te worden zullen sporters meer naar middelen op de illegale markt gaan grijpen. Dat is wel risicovoller voor een sporter."