Nieuws

15-08FietsBandje: winnaar bekend

FietsBandje: winnaar bekend

De beste FietsBandje-bijdrage is bekend! De winnaar van de fiets: "Een sportieve Tour de France!"

> lees meer  

08-08Vijfde dopinggeval Tour'08

Vijfde dopinggeval Tour'08

Het Franse antidopingbureau AFLD heeft bekend gemaakt dat in de Tour een vijfde renner is betrapt op dopinggebruik.

> lees meer  

30-07Riccò geeft dopinggebruik toe

Riccò geeft dopinggebruik toe

Riccardo Ricco, tweevoudig etappewinnaar, heeft toegegeven doping te hebben gebruikt tijdens de Tour de France.

> lees meer Bevat video

> augustus

> juli

> juni

 

24-07Sastre krijgt een eigen straat

Carlos Sastre (foto: ProShots.nl)

Carlos Sastre (foto: ProShots.nl)

Video

Carlos Sastre heeft met het winnen van de zeventiende etappe van de Ronde van Frankrijk in L'Alpe d'Huez het nodige losgemaakt in Leganes, een voorstad net onder Madrid waar hij opgroeide. De kersverse geletruidrager krijgt, als het aan locoburgemeester Raul Calle ligt, een eigen straat of plein.

"We zijn trots op hem, hij is een voorbeeld voor iedereen. Ik ga voorstellen een openbare ruimte, bijvoorbeeld een straat of een plein, naar hem te laten vernoemen", vertelde wielerliefhebber Calle.

De Spaanse wielrenner groeide op in Leganes maar woont inmiddels in El Barraco, ten westen van de Spaanse hoofdstad. Wie is de ronderenner-pur-sang eigenlijk?

Jarenlang stond Carlos Sastre vooral bekend als de zwager van José Maria Jiménez. Die klimmer, overleden in december 2003, had alles wat Sastre ontbeert: uitstraling, aanvalust en een neusje voor overwinningen.
In twaalf profjaren was de beminnelijke Madrileen, geboren op 23 april 1975, goed voor welgeteld zes profzeges.

Jaja en Zülle
Sastre begon zijn profcarrière in 1997, bij ONCE. In de ploeg van Manolo Saíz was hij één der jongste renners en vervulde hij in de eerste jaren vooral een dienende rol, ten faveure van vedetten als Alex Zülle en Laurent Jalabert. In 2000 liet hij zich voor het eerst echt zien, door in de Ronde van Spanje beslag te leggen op de achtste plaats. 

Zijn eerste Tour reed hij in 2001 en meteen wist hij te verrassen met de negende plaats in de proloog. Hij beëindigde zijn eerste Tour als 20ste. 

In 2002 maakte Sastre de overstap naar de CSC-ploeg. Ook de Nederlander Tristan Hoffman reed in die jaren voor die equipe. Sastre reed dat jaar de Giro als opwarmertje voor de Tour en dat hielp: hij finishte als tiende. In de door Michael Boogerd gewonnen rit naar Plateau de Beille was hij de één na beste. 
 
Speen
Een jaar later boekte de klimgeit zijn eerste ritzege in de Tour. Met een speen in de mond vierde hij zowel pril vaderschap als winst in de etappe naar Plateau de Bonascre. Sastre sloot die Tour af als negende, en die van 2004 één plaatsje hoger. Hij ontwikkelde zich in die jaren tot een toonbeeld van regelmaat en taaiheid.

In 2005 mikte de dan 30-jarige CSC-aas op de Vuelta. Hij reed de Tour als voorbereiding (21ste) en legde in zijn 'eigen' ronde beslag op de tweede plaats, achter Denis Mentsjov. De oorspronkelijke winnaar, Roberto Heras, werd na een dopingschandaal uit de uitslag geschrapt.

Giro, Tour én Vuelta
In 2006 reed Sastre zowel Giro (43ste), Vuelta (vierde) als Tour. In Parijs stond hij niet op het podium, maar toen bleek dat winnaar Floyd Landis tegen de doping-lamp gelopen was, schoof Sastre alsnog door naar de derde plaats. Ook 'kreeg' hij daardoor de dagzege van de rit naar Morzine, waarin hij alleen Landis moest laten voorgaan.
 
Vorig jaar was het weer 'net niet' voor de Spanjaard: tweede (achter Mentsjov) in de Vuelta en vierde in de Tour. Is het dit jaar 'net wel'?
 
Erelijst Carlos Sastre 
Overwinningen:
2001 etappe 3 Vuelta á Burgos
2003 etappe 13 Tour de France
2005 Escalada a Montjuïc  
2006 Klasika Primavera
2006 etappe 17 Tour de France
2008 etappe 17 Tour de France 
 
Ereplaatsen:
2002 Tour de Romandie: vijfde
2003 Tour de Romandie: vijfde
2005 Vuelta á España: tweede
2006 Tour de France: derde
2006 Vuelta á España: vierde
2007 Tour de France: vierde
2007 Vuelta á España: tweede