Nieuws

15-08FietsBandje: winnaar bekend

FietsBandje: winnaar bekend

De beste FietsBandje-bijdrage is bekend! De winnaar van de fiets: "Een sportieve Tour de France!"

> lees meer  

08-08Vijfde dopinggeval Tour'08

Vijfde dopinggeval Tour'08

Het Franse antidopingbureau AFLD heeft bekend gemaakt dat in de Tour een vijfde renner is betrapt op dopinggebruik.

> lees meer  

30-07Riccò geeft dopinggebruik toe

Riccò geeft dopinggebruik toe

Riccardo Ricco, tweevoudig etappewinnaar, heeft toegegeven doping te hebben gebruikt tijdens de Tour de France.

> lees meer Bevat video

> augustus

> juli

> juni

 

25-07Laatste tijdrit 12 keer beslissend

Bernard Hinault en Joop Zoetemelk in de Tour van 1978 (foto: ANP)

Bernard Hinault en Joop Zoetemelk in de Tour van 1978 (foto: ANP)

Voor de twaalfde keer sinds de Tweede Wereldoorlog zal de laatste tijdrit beslissend zijn voor de eindzege in de Tour de France.

Liefst acht keer veranderde het maillot jaune nog van eigenaar.

1958: Vito Favero heeft een voorsprong van 39 seconden op Charly Gaul, maar tussen Briançon en Dijon (74 km)rijdt de Luxemburger de Italiaan op meer dan drie minuten.

1962: Jef Planckaert heeft een voorsprong van 1.08 op Jacques Anquetil. De Fransman blaast de Belg tussen Bourgoin en Lyon (68  km) weg en wint met meer dan vijf minuten voorsprong.

1964: Raymond Poulidor moet maar veertien seconden goedmaken op Jacques Anquetil in de tijdrit van Versailles naar Parijs (27,5  km), maar Anquetil wint de Tour met 55 seconden verschil.

1968: Herman Vanspringel begint met een voorsprong van 16 seconden op Jan Janssen aan de afsluitende tijdrit van Melun naar Parijs  (55,2 km). De Nederlander wint uiteindelijk de Tour met een verschil van 38 seconden.

1977: Bernard Thevenet telt slechts acht seconden voorsprong op Hennie Kuiper. In de tijdrit in Dijon (50 km) doet hij er nog veertig seconden bij om de Tour te winnen.

1978
: Joop Zoetemelk heeft veertien seconden voorsprong op Bernard Hinault om van Metz naar Nancy (72 km) te rijden, maar de Nederlander is echter vier minuten langzamer.

1987: Pedro Delgado heeft een marge van 21 seconden op Stephen Roche. Tijdens de tijdrit in Dijon (38 km) wint de Ier echter ruim een minuut en grijpt hij de eindzege.

1989: Laurent Fignon mag met een voorsprong van 50 seconden aan de chrono van Versailles naar Parijs (24,5 km) beginnen. De Fransman verliest toch de Tour met het kleinste verschil ooit: acht tellen.

1990: Claudio Chiappucci heeft nog vijf seconden voorsprong op Greg LeMond. Na een rit rond het Lac De Vassivière (45,5 km) wint de Amerikaan de Tour met meer dan twee minuten voorsprong.

2003: Jan Ullrich moet in de tijdrit het hoofd buigen voor Lance Armstrong. Voor aanvang van de tijdrit van Pornic naar Nantes (49 km) had hij vijftig seconden achterstand op de Amerikaan en daar kwamen nog elf seconden bovenop.

2006: Oscar Pereiro heeft 32 seconden voorsprong op Floyd Landis, maar verliest tussen Le Creusot en Montceau-les-Mines (57 km) 1.29 en dus ook de Tour met 57 seconden verschil. Later krijgt de Spanjaard toch de zege omdat Landis positief testte.