Nieuws

15-08FietsBandje: winnaar bekend

FietsBandje: winnaar bekend

De beste FietsBandje-bijdrage is bekend! De winnaar van de fiets: "Een sportieve Tour de France!"

> lees meer  

08-08Vijfde dopinggeval Tour'08

Vijfde dopinggeval Tour'08

Het Franse antidopingbureau AFLD heeft bekend gemaakt dat in de Tour een vijfde renner is betrapt op dopinggebruik.

> lees meer  

30-07Riccò geeft dopinggebruik toe

Riccò geeft dopinggebruik toe

Riccardo Ricco, tweevoudig etappewinnaar, heeft toegegeven doping te hebben gebruikt tijdens de Tour de France.

> lees meer Bevat video

> augustus

> juli

> juni

 

27-07Sastre winnaar Tour de France

Carlos Sastre heeft de Tour de France gewonnen. Gert Steegmans won op de Champs-Élysées de laatste etappe. De Belg was in de massaprint Gerald Ciolek en Oscar Freire te snel af. Tal van renners probeerden in de laatste acht ronden weg te komen, maar het werd weer een massasprint.

Sastre greep de macht in de etappe naar Alpe d'Huez. Daar plaatste de 33-jarige Spanjaard zijn beslissende aanval. In de tijdrit van gisteren hield de Madrileen stand. Hij hield in het eindklassement 1.05 over op Cadel Evans. Bernhard Kohl, de drager van de bolletjestrui, maakt het podium compleet. Oscar Freire bracht als eerste Spanjaard de groene trui naar Parijs.

Derde Spaanse overwinning op rij
Carlos Sastre is de derde Spanjaard op rij die de Tour de France wint. En in tegenstelling tot Oscar Pereiro Sio (in 2006) en Alberto Contador (2007) hoefde er geen schandaal aan te pas te komen. De CSC-renner komt alle eer toe. Waar de andere toppers uitblonken in afwachtend rijden, werd de enige aanvaller beloond. Sastre kende, zoals hem voorheen weleens overkwam, geen enkele baaldag en in de koninginnenrit sloeg hij keihard toe.

Alphe d'Huez bracht de beslissing
In de helletocht naar de Alpe d'Huez sprong de Spanjaard weg op de flanken van de Nederlandse berg en niemand kon hem volgen. Sastre won de etappe en, nog belangrijker, pakte kostbare tijd op z'n naaste belagers. Cadel Evans had zich die dag, bleek later, verrekend. De Australische klasbak en topfavoriet had zijn ogen vooral op Sastres ploegmaat Frank Schleck gericht en nam de Spaanse aanval voor lief. Evans verloor 2.15 op Sastre en zag z'n voorsprong van 0.41 omgebogen worden in een achterstand van 1.34. Nog maakte de Silence-Lotto-renner zich geen zorgen. In de tijdrit op de voorlaatste dag zou hij dat vlekje wel even wegwerken. Het liep anders. Waar Sastre ontspannen oogde, zo ook fietste en een uitmuntende tijdrit reed, vrat Evans zichzelf op. Het lukte de timide tijdritspecialist niet om zijn zenuwen de baas te blijven en zijn couppoging faalde hopeloos.

Nieuwe namen tonen zich
Achter de tweestrijd om het geel zorgden diverse nieuwe namen voor een prettige surprise. Bernhard Kohl voorop. De bij Rabobank opgeleide Oostenrijker ging bergop met de besten mee, pakte de bolletjestrui en eindigde uiteindelijk in Parijs als derde. Ook de broertjes Frank en Andy Schleck lieten zich van hun beste kant zien en stelden nadrukkelijk hun kandidatuur voor een toekomstige Tour-zege.

Cavendish heerst in de massasprint
In de sprint heerste Mark Cavendish als geen ander. De Brit van Columbia boekte vier etappezeges, alvorens hij nog voor de Alpen in de remmen mocht knijpen. De tijdritten waren het domein van Stefan Schumacher, die beide glansrijk won.

Riccò valt van voetstuk
Een andere nieuwkomer groeide in de eerste tien dagen uit tot de absolute revelatie van de Tour, maar bij Riccardo Riccò kwam de hoogmoed voor de val. De piepjonge Italiaan van Saunier Duval rechtvaardigde zijn grote mond door op meesterlijke wijze twee etappes op zijn naam te schrijven en vervolgens ook nog zijn ploegmaat Leonardo Piepoli aan een dagzege te helpen. Riccò was in één klap Tourfavoriet, maar viel van zijn voetstuk toen bleek dat hij na de vierde rit een positieve plas had ingeleverd. Met hem verdween de hele Saunier-formatie via de achterdeur. Ook Manuel Beltran en Moises Dueñas kwamen niet door de dopingcontrole.

Cunego en Valverde maken het niet waar
Damiano Cunego en Alejandro Valverde konden de hooggespannen verwachtingen niet waarmaken. De Spanjaard zegevierde op schitterende wijze in de eerste rit, maar kon in het klassement geen potten breken. De Italiaan viel meerdere keren en verliet gedesillusioneerd de Tour. Denis Mentsjov kan met zijn vierde plek moeilijk een verliezer worden genoemd. De Rus van de Rabo-ploeg liet echter op amateuristische wijze tijd liggen door enkele stuurfouten in een afdaling en een keer een waaier te missen. Rabo had wellicht meer verwacht, maar de prestaties van Òscar Freire vergoedden veel. De Spanjaard veroverde de groene trui en boekte een etappezege.

Ten Dam lichtpuntje
Een ander lichtpuntje voor Rabo was het rijden van Laurens ten Dam, die in de bergen zeer lang mee kon. Op de Alpe d'Huez kreeg Ten Dam een tik, maar hij mag trots zijn op zijn 22ste plaats. De overige Nederlanders lieten zich weinig zien. Koos Moerenhout zat een keer mee, maar kwam niet verder dan de vierde plaats. Niki Terpstra en Bram Tankink vielen ook een keer aan, maar hun groepje werd tijdig ingerekend. Er viel dus weinig te juichen voor de Nederlandse wielerfan, maar voor volgend jaar zijn de vooruitzichten niet eens zo slecht. Wellicht kunnen Ten Dam en de dan ongetwijfeld debuterende Robert Gesink wel voor wat vuurwerk zorgen.