Nieuws

15-08FietsBandje: winnaar bekend

FietsBandje: winnaar bekend

De beste FietsBandje-bijdrage is bekend! De winnaar van de fiets: "Een sportieve Tour de France!"

> lees meer  

08-08Vijfde dopinggeval Tour'08

Vijfde dopinggeval Tour'08

Het Franse antidopingbureau AFLD heeft bekend gemaakt dat in de Tour een vijfde renner is betrapt op dopinggebruik.

> lees meer  

30-07Riccò geeft dopinggebruik toe

Riccò geeft dopinggebruik toe

Riccardo Ricco, tweevoudig etappewinnaar, heeft toegegeven doping te hebben gebruikt tijdens de Tour de France.

> lees meer Bevat video

> augustus

> juli

> juni

 

30-07Riccò geeft dopinggebruik toe

Riccardo Ricco heeft toegegeven verboden middelen te hebben gebruikt in de Ronde van Frankrijk. Dat deed hij bij een hoorzitting van het Italiaans olympisch comité CONI, meldde het persbureau ANSA.

Ricco werd uit de Ronde van Frankrijk gezet nadat hij na de vierde etappe bleek te zijn betrapt op het gebruik van epo.

Fout gemaakt
"Ik neem mijn verantwoordelijkheid. Voor de Tour heb ik een fout gemaakt. Ik heb een product genomen waar iedereen over praat. Ik heb deze fout op eigen houtje gemaakt", verklaarde de inmiddels ex-renner van Saunier Duval voor de aanklager van het CONI, Ettore Torri. 

Ricco sloot de rit waarin hij werd betrapt, een individuele tijdrit, af als 115e op ruim drieënhalve minuut van de Duitser Stefan Schumacher. In de dagen erna won hij twee bergritten, maar kort voor het begin van de twaalfde etappe werd hij door Franse politieagenten meegenomen voor verhoor. Hij was op dat moment drager van de bergtrui. 

Ontslag
Na zijn aanhouding besloot teammanager Mauro Gianetti de hele ploeg terug te trekken uit de Tour. Hij ontsloeg Ricco en diens ploeggenoot Leonardo Piepoli omdat beiden de ethische code van de ploeg hadden overtreden. 

Bij het parket van het Franse Foix wacht Ricco een rechtszaak wegens het in bezit hebben en gebruik van verboden producten. Ricco mocht in afwachting van de behandeling Frankrijk verlaten.

Spijtbetuiging
Ricco betuigde woensdag spijt. "Mijn gedachten zijn bij het team, omdat ik van een aantal werknemers hun baan op het spel heb gezet. Bovendien heb ik ervoor gezorgd dat mijn ploeggenoten in de Tour de wedstrijd niet hebben kunnen uitrijden. Ik heb de aanklager dit alles verteld zodat er een last van mijn schouders valt. Ik voel me schuldig en ben verplicht excuses aan te bieden aan mijn fans", aldus Ricco.

De extraverte Italiaan werd al langer in verband gebracht met verboden praktijken. 'De Cobra', zoals zijn bijnaam luidt, heeft van nature een hoge hematocrietwaarde in zijn bloed en zou in het bezit zijn van een medisch attest. "De UCI weet dat ik hoge bloedwaardes heb. Daar heb ik ook een certificaat voor, dus ik hoef me nergens zorgen om te maken", zei hij tijdens de Tour.

De 24-jarige renner had na een geslaagde Ronde van Italië (twee ritzeges en een tweede plek in het eindklassement) helemaal geen rekening gehouden met deelname aan de Tour. De Italiaanse klimgeit lag op het strand toen hij kort voor de start van de Ronde in Brest werd opgeroepen als vervanger van de Spanjaard José Angel Gomez Marchante.